Auteursarchief: admin

aardbeienmuts

Aardbeimutsen brei- en haakwedstrijd

Als je vóór 10 januari 2013 een mooie zelfgebreide- of gehaakte aardbeienmuts stuurt krijg je een uitnodiging om in 2013 gratis deel te nemen aan één van de real life Aardbei College Dagen van de Aardbeienacademie, t.w.v. € 59,- inclusief pakket aardbeiplanten, aardbeien en/of iets anders.

De maker van de allermooiste aardbeienmuts krijgt bovendien het boek Smaakvrienden Fruit van Angélique Schmeinck van me cadeau www.smaakvrienden.nl

Mijn adres vind je onder aan deze pagina als je even naar beneden scrollt

Informatie over de Aardbeien College Dagen van 2013 komt in januari op onze website. Veel succes met breien of haken! Alle mutsen zullen straks worden geshowd op deze website.

Een zomerkoninklijke groet van Jan Robben

uitleg

Redenen om student te worden!

De lekkerste aardbeien pluk je zelf van de plant.

Omdat je ze zelf teelt kun je ze optimaal op smaak laten komen. Ze hoeven immers niet nog een week onderweg te zijn naar je mond. Bederven doen ze niet, want daar krijgen ze de kans niet voor.

 

Je bent in staat aardbeien te telen van rassen die je in de winkel niet kunt kopen.

 Dat komt omdat professionals zich vanwege de kwetsbaarheid en dus kortere houdbaarheid niet wagen aan sommige rassen, die vaak bijzonder lekker zijn.

 

Je krijgt begeleiding van professioneel aardbeienteler Jan Robben!

Hij heeft zijn hele leven al tussen de aardbeien vertoefd, dus de kans op mislukken van je eigen teelt is een stuk minder. Regelmatig verschijnen er nieuwe teelttips van hem op de website van Aardbeienacademie en je mag hem alles vragen.

 

JanRobben7

De lekkerste smaakaardbeien binnen ieders handbereik!

Ik heb in de tien jaar sinds ik besloot de doorsnee aardbei aan de wilgen te hangen en me te concentreren op het telen van écht lekkere aardbeien—smaakaardbeien dus—heel wat ontdekt over de weg tussen teler en consument. Daarbij was één ding in elk geval duidelijk: de weg van mijn teelgrond naar jouw woning was elke keer weer de bottleneck. Dáár werden die lekkere aardbeien opgehouden, en dat zorgde ervoor dat ze weliswaar lekkerder waren dan de aardbeien die de meeste supers in de schappen hebben, maar toch niet zo lekker als ze eigenlijk wel konden zijn. Want de laatste dagen aan de plant zijn voor de aardbei de allerbelangrijkste. Dan ontwikkelt hij de meeste suikers en gaat hij zo verrukkelijk zoet smaken.

Dat brengt mij tot de stelling dat de ideale afstand tussen teelt en consumptie in feite een meter of tien is. Tien meter: dat zorgt ervoor dat je de aardbei sappig en volrijp kunt eten. Dat is een aardbeienbelevenis zonder weerga. En ik kan het weten, want ik eet ze zelf zo al tientallen jaren!

Eén en één optellen was niet moeilijk. In plaats van mijn favoriete zomerfruit te vervoeren van mijn plantjes in Oirschot naar jouw keuken, breng ik de plantjes zelf naar vlak bij je keukendeur. En ik ga jou via Aardbeienacademie.nl laten zien hoe straks aan die plantjes de heerlijkste aardbeien groeien. In woord, foto en film. Met voor jou de mogelijkheid om vragen te stellen—zowel aan mij als aan andere academici—en om onder elkaar ervaringen en tips uit te wisselen. Ik stel me zo voor dat ik daar zelf ook nog best iets van zou kunnen opsteken.

Natuurlijk is dit concept, behalve een garantie voor de állerlekkerste aardbeien, ook nog eens bij uitstek duurzaam en milieuvriendelijk. Aardbeien uit eigen tuin of van eigen balkon betekent 0,0 foodmiles. Nog een extra reden buiten die fantastische smaak waarom dit concept helemaal van deze tijd is.

Aan de slag

Wil je nu zelf snel aan de slag met het telen van je eigen aardbeitjes? In de Campuswinkel is er een ruime keuze aan verschillende aardbeienrassen. Je zult gaan ontdekken dat de ene aardbei de andere niet is. Wil je net als honderden mede-studenten snel geïnformeerd worden over teelttips en andere nuttige en leuke dingen? Word dan ook student. Dat kost niks extra en je kunt er je voordeel mee doen!

carola4

Smaakbeleving, Sfeer en Emotie

Door Carola Hereijgers

Niet direct de eerste woorden die me te binnen schieten bij het doen van de wekelijkse boodschappen. Het is een wekelijks terugkomend ritueel. En toch merk ik dat het aan het veranderen is. We worden bewuster van wat we eten, we willen meer genieten van die belangrijke levensbehoefte.

Als ik bewust zoek naar producten waarop staat waar het vandaan komt, zijn die er steeds meer. Niet alleen land van herkomst, maar ook wie het geproduceerd heeft. Even op internet zoeken en vaak vind ik van alles over de teler en zijn bedrijf. Zeg nou zelf, het is fijn om uitleg te kunnen geven over de fles wijn die we serveren. Maar als we dan óók nog het verhaal kunnen vertellen over de groentes of het fruit, is het plaatje pas echt compleet. We beleven de smaak veel meer.

Winkelen bij de teler
Gaan we nog een stapje verder, het winkelen bij telers zelf. Boerderijwinkels, kraampjes aan de weg, automaten, we zien het steeds vaker. Mijn favoriet is de boerderijwinkel. Direct kopen van de boer, ik kan van alles vragen en reken maar dat de trotse telers graag vertellen over hun producten. Mijn man en ik hebben zelf ook een seizoenswinkel met daarnaast een aardbeienautomaat. Het is genieten, echt waar. Mijn klanten willen weten hoe een product geteeld wordt. Ze willen zien waar de aardbeien groeien en hoe het toch kan dat het seizoen zo lang is tegenwoordig. En natuurlijk mag iedereen rondkijken en zien waar hun zomerkoninkjes groeien.

In het vroege voorjaar telen we asperges, die hier in West Brabant van oudsher al verkocht worden vanuit de ijskoude waterbak zodat ze niet uitdrogen. Vooral klanten van “boven de rivieren” kijken soms hun ogen uit als ze zien hoe de koningin der groente groeit en gepresenteerd word. Als ikzelf mijn inkopen doe bij bijvoorbeeld een tomatenteler of kaasboerderij uit de omgeving, kan ik echt thuiskomen met iets extra’s. Met een verwennerij voor het hele gezin. Ik vertel het verhaal erbij en we “proeven” de soms ambachtelijke sfeer.

Zelfgeteelde producten
Waar we het meest van genieten is zelfgeteelde producten. En dat is nou juist wat de studenten van de aardbeienacademie ook beleven. Wijzelf telen naast fruitbomen, bessenstruiken en groenten, de Hollandse aardbei. Weliswaar beroepsmatig, in groten getale, maar daarom niet met minder passie. In het vroege voorjaar, de allereerste rode vruchten, is ieder jaar weer een feest. Frank (mijn aardbeienteler) houd ze angstvallig verborgen voor iedereen, zodat die eerste rode schatten zeker niet te vroeg geplukt worden. Als hij vindt dat de tijd rijp is, worden we verrast met ieder onze eigen eerste aardbei van het seizoen. Dit zal vast herkenbaar zijn voor iedereen die in zijn eigen tuin of op balkon een aardbeienplant heeft. De plant wordt gekoesterd en verzorgd. En als beloning mogen we dan de vruchten plukken.

Degenen die in 2011 al student waren aan de aardbeienacademie, hoef ik waarschijnlijk niet te vertellen dat de eerste eigen oogst boven alles gaat. Dan is niet belangrijk hoe de aardbei eruit ziet, of het een grote is of een kleine. Waar het om gaat is dat de oogst, de heerlijke beloning is van twee maanden intensieve zorg. Ik hou van die emotie, het gevoel van luxe, als we beloond worden met heerlijke eigen geteelde aardbeien.

Geniet van de kleine dingen!

Carola Hereijgers
www.hereijgersaardbeien.nl
Lepelstraat / gem. Bergen op Zoom

wimwinkel2

Eetbare aarde, structuren van aardbei, spaghetti van pistache, krokant van witte choco

Merenque van aardbeien

1 dl aardbeiensap(gezeefd)
32 gr poedersuiker
21 gr eiwitpoeder
0.2 gr xantana
Meng de aardbeiensap samen met het eiwitpoeder en poedersuiker. Klop het geheel rustig luchtig met een mixer of planeetmenger tot er pieken ontstaan. Meng er als laatst rustig de xantana door. Neem een spuitzak en spuit nu op vetvrij papier kleine bolletjes in gewenste grootte. Droog het schuim nu op een warme plek op 80 graden tot deze helemaal krokant zijn.

Merenque in macaronvorm
Spuit hiervoor het schuim in grotere bolle vormpjes en laat drogen. Kook 2 dl volsmaakt aardbeienpuree met 2 eetlepels suiker enige tijd in. Voeg enkele druppels citroensap toe en laat afkoelen. Duw nu 2 gedroogde aardbeischuimpjes tegen elkaar met iets aardbeienjam ertussen.

Marshmallow van aardbeien
2 dl Volsmaakt aardbeienpuree
2 eetlepels suiker
0,5 dl water
7 blaadjes gelatine
Iets citroensap
Week de gelatineblaadjes in koud water. Zet een kleine vorm of plateau klaar en bedek dit met plastic folie. Doe de rest van de ingrediënten samen in een pan en verwarm kort. Los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in het aardbeienvocht, giet in een kom en laat afkoelen. Voeg naar smaak iets citroensap toe aan het vocht. Wacht tot de massa iets begint te geleren en klop vervolgens helemaal luchtig met een garde Of mixer. Stort de massa vervolgens op het plastic folie en duw iets plat tot er een gelijkmatige vorm ontstaat. Laat opstijven en snij in de gewenste vorm met een warm droog mes.

Eetbare aarde
50 gr boter
50 gr moscovadosuiker(of bruine basterdsuiker)
50 gr bloem
50 gr amandelpoeder (evt zwarte kleurstof)
Meng de zachte boter en maak een deeg met de rest van de ingrediënten. Voeg naar wens evt zwarte kleurstof toe. Laat het deeg enige tijd rusten. Rol het dee vervolgens uit tussen vellen vetvrij papier tot een dikte van 0,5 cm. Bak het deeg vervolgens ongeveer 25 minuten op 160 graden. Verkruimel het afgekoelde deeg vervolgens en meng met cacaopoeder. 10 gr cacaopoeder op 100 gr verkruimelde aarde.

Krokante chocolade
200 gr isomaltsuiker
30 gr witte chocolade (evt kleurstof naar keus, bv goud of parelmoer)
Kook de isomaltsuiker en laat vervolgens afkoelen tot ongeveer 60 graden. Voeg de chocolade toe en meng snel(pas op voor teveel warmte) Voeg nu ook evt de witte kleurstof toe Laat afkoelen en maal de massa fijn tot poeder. Stuif het poeder met een fijne zeef op een vel vetvrij papier en zet kort in een oven van 160 graden tot het poeder gesmolten is, laat opstijven en breek in de gewenste grootte.

Spaghetti van pistache
1 dl water
1 dl pistachesiroop
1 eetlepel suiker
2 gr agar agar
0,5 vanillestokje in de lengte gehalveerd
Plastic slangetje
Meng het water met de siroop en suiker. Schraap het vanillestokje uit en meng het merg bij het pistachevocht. Meng koud met de agar agar en breng aan de kook. Vul nu het plastic slangetje met het vocht(zuig vol met behulp van een injectiespuit) en koel snel af in een kom koud water. Duw vervolgens uit het slangetje door middel van een lege injectiespuit.

Aardbeien geinfuseerd met rozenwater
Aardbeien
Rozenwater
Citroensap
Poedersuiker
Meng rozenwater naar smaak met poedersuiker en citroensap. Snij een klein kapje van de aardbeien samen met het kroontje. Zet de aardbeien in een schaal en giet er ruim rozenvocht bij. Zet de schaal in de vacumeermachine en herhaal het vacuümtrekken tot de aardbeien doordrongen zijn van het rozenvocht.

Panna cotta
8 dl ongezoete slagroom
5 blaadjes gelatine
100 gr suiker
Week de blaadjes gelatine in koud water. Meng de slagroom met de suiker en breng aan de kook. Laat zachtjes trekken tot er 5 dl over blijft. Meng er de uitgeknepen blaadjes gelatine in op. Giet de massa in kleine bolvormpjes en laat opstijven. Los voorzichtig.