Teelttips

watergeven_winter

Teelttip 27: Water geven tijdens de winter

Hoewel de planten in de winter in rust zijn, moet je ze niet uit laten drogen. Ze zijn dan gevoeliger voor vorstschade en ondanks dat ze niet groeien leven ze nog wel. Een beetje water is dan af en toe wel nodig.

Staan de planten in de vollegrond dan is extra water geven ’s winters niet nodig. In potten en bakken is dat wel anders. Kijk en voel dus af en toe of de grond nog een beetje vochtig is. Je planten zullen je komende zomer dankbaar zijn als je ze ook in de winter wat aandacht geeft.

afdekken_metgaatjesfolie

Teelttip 26: Vorst

De eerste nachtvorsten zijn alweer geweest, maar die hebben nog geen problemen opgeleverd voor je aardbeienplanten. Voor de zekerheid raad ik je echter toch aan om alvast wat afdekmateriaal te zoeken voor het geval het echt gaat vriezen. Aardbeienplanten kunnen best wat graadjes vorst hebben, maar het beroerde van vorst is dat de planten uitdrogen. Laat al het blad wat nu aan de planten zit lekker zitten tot het voorjaar. Dat helpt al een beetje.

Teel je de planten gewoon in de grond dan volstaat een dun laagje folie al. Liefst wel folie met gaatjes, zodat het water erdoor kan en teveel aan vocht kan verdampen als de zon schijnt. Als het lange tijd nat en mistig is onder de folie kunnen de planten last krijgen van schimmels.

afdekken_metdekbedAls je de aardbeienplanten in potten, bakken of kratten hebt staan, zorg er dan voor dat je iets bij de hand hebt om ook de potten en dergelijke in te wikkelen. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat dat is, maar noppenfolie is wel ideaal dan. Bladeren, stro of een oude deken kunnen natuurlijk ook. Zorg er wel voor dat de planten niet verstopt blijven zitten als de vorst weer weg is. Ook dan liggen schimmels op de loer. De beste bescherming tegen vorstschade is trouwens gewoon sneeuw. Maar die moet dan natuurlijk wel uit de lucht komen vallen als het nodig is.

straatje_groot

Teelttip 25: Rassenkeuze

Om het je wat makkelijker te maken de juiste rassenkeuze te maken heeft Jan Robben in de Campuswinkel van elk ras wat de Aardbeienacademie aanbiedt een korte beschrijving gegeven. Hij raadt je aan om niet op 1 aardbeienras te gokken.

Als je verschillende rassen plant loop je minder risico dat een plantenziekte er voor zorgt dat je oogst helemaal mislukt. Bovendien kun je met meerdere rassen proefondervindelijk vaststellen welke aardbei je zelf het lekkerste vindt. Smaken verschillen immers wel degelijk.

tienrassen5

Teelttip 24: Nieuwe planten in de herfst

De planten van de Aardbeienacademie worden allemaal in potten opgekweekt. Daardoor is het planttijdstip bij jou thuis niet zo belangrijk. Ze groeien immers altijd. Is het nog niet bij jou thuis, dan staan ze hier op de Aardbeienacademie al wel te groeien. Als je er voor kiest om al in de herfst te planten, let er dan op dat je ze tegen strenge wintervorst moet kunnen beschermen. Voor een teelt in potten op balkon of terras raad ik aan om ze pas in het voorjaar te planten.

Heb je een stukje vollegrond, dan gaat het in de herfst prima. Dan ben je ook lekker vroeg aan het oogsten volgend jaar. Zorg dat de kluiten waar de plantenwortels in staan na het uitplanten niet uitdrogen. En als je tegen dat de vorst intreedt een stukje doorzichtige folie met gaatjes erin beschikbaar hebt om de planten af te dekken, dan komen ze de winter wel goed door.

planten_aardbeienacademie2 (1)

Teelttip 23: Planten verzorgen in de herfst

Al het nieuwe blad wat er na 1 september aangegroeid is kun je er het beste aan laten zitten. In de maanden september en oktober worden de meeste nieuwe bloemknoppen al aangelegd waar volgend jaar de aardbeien aan gaan komen. Als het weer een beetje meezit gaat dat proces ook in november nog door.

Het gebeurt allemaal in het binnenste van de plant, dus je ziet er van buitenaf niks aan. Het blad aan de plant is nodig om dit proces van bloemaanleg zo goed mogelijk te laten verlopen. De uitlopers kun je er het beste wel vanaf halen, zodat de plant al zijn energie in de aanleg van bloemknoppen kan steken. Verder is de herfst een kwestie van de planten niet uit te laten drogen.

Echt veel water, zoals in de vruchtdragende periode hebben ze echter nu niet meer nodig. Over het algemeen zal het met ziekten en plagen vanaf half september wel meevallen al kan een aantasting door de schimmelziekte phytophthora nog voor een verrassing zorgen. Die zullen het dan helaas niet overleven.

Plant voor de zekerheid dan ook verschillende rassen om niet het risico te lopen dat al je planten ziek worden. De planten moeten in elk geval ook niet met hun voetjes in het water kunnen komen te staan. Het risico op een aantasting door deze schimmelziekte is dan een heel stuk kleiner.

eves

Teelttip 22: Vroege oogst

Wil je volgend jaar al vroeg beginnen met oogsten van o.a. Lambada en Korona aardbeien, dan kun je die het beste in augustus of september van dit jaar al planten. Onze planten staan allemaal in potjes zodat ze makkelijk aangroeien.

Denk er nu alvast over waar je de nieuwe aardbeiplanten neer wilt gaan zetten. Voor het overwinteren is de veiligste manier om ze gewoon in de vollegrond te planten. Zorg er dan wel voor dat de grond absoluut goed waterdoorlatend is. Lange tijd met de voeten in het water staan vinden aardbeiplanten niet fijn. Plant je nieuwe veldje ook zeker niet op grond waar aardappelen gegroeid hebben. De kans is groot dat je problemen krijgt met de schimmelziekte Verticillium, ofwel Verwelkingsziekte.  De planten in potten of bakken zetten gaat ook wel goed hoor, maar dan moet je zeker voor de winterperiode alert zijn om de planten tijdig te kunnen beschermen tegen vorstschade.

meeldauw

Teelttip 21: Zieke planten gehad?

Een aantal van jullie hebben wellicht uitval gehad door planten die aangetast waren door phytophthora. Dat kan helaas voorkomen en omdat phytophthora besmettelijk is tast de ene de andere plant soms aan. Wanneer je in dezelfde grond weer wil planten, dan kun je het beste kiezen voor een ander ras. Nog beter is het om voor een aantal verschillende rassen te kiezen, zodat je het risico spreidt. Er zijn veel ziekten en plagen die een aardbeienplant kunnen aantasten. De weersomstandigheden spelen daar vaak een grote rol bij. Het ene jaar is de ziektedruk dan ook hoger dan in het andere jaar.

 

afgeknipt

Teelttip 20: De oogst is eraf, wat nu?

Van de ‘gewone’ aardbeirassen is de oogst na een week of vier wel zo’n beetje klaar. Van doordragende rassen kan wel 3 maanden lang geplukt worden, maar per keer pluk je dan wel minder. Het beste kun je na de oogst de uitlopers en het oude blad eraf snijden.

Als je de hartblaadjes maar laat staan, zoals op de foto. De hartblaadjes zijn de nieuwe blaadjes die nog in opgevouwen toestand net uit het hart van de plant komen. Door het oude blad en eventueel onkruid goed te verwijderen ben je meteen ook een hoop eventueel ongedierte en schimmeldruk kwijt.  Het bruinige krullende blad wat er na de oogst vaak op staat is meestal aangetast door meeldauw. Dat remt de groei wel, maar de planten gaan er niet dood aan. Na het verwijderen van alle blad en onkruid kan het beste een beetje worden bijgemest met 2 Osmocote pillen per plant of wat vloeibare kamerplantenmeststof. Binnen enkele weken heb je dan weer mooi fris blad.

Verder is het dan tot de winter een kwestie van af en toe water geven en de uitlopers eraf houden. Wanneer de nachtvorsten weer beginnen te komen moet je de planten een beetje beschermen met een laagje folie. Zeker als de planten in potten of bakken staan zijn ze extra vorstgevoelig.

plukken

Teelttip 19: De kunst van het plukken

Let er bij het plukken op dat je de overige, nog groene exemplaren niet per ongeluk afbreekt. De aardbeien gaan er met een knikje makkelijk af. Het steeltje zal dan precies ter hoogte van het kroontje afbreken. Wil je aardbeien met een steeltje hebben, gebruik dan je nagels.

Twijfel je over je plukkunsten, dan kun je ook een schaartje gebruiken om het steeltje door te knippen.

Bij de foto: leg je duim boven op het kroontje, houd de aardbei losjes in de hand en haal hem dan voorzichtig achterover. Als je het goed doet rolt de aardbei er dan vanzelf af.

klaarvoordepluk

Teelttip 18: Rijp om te plukken

Afhankelijk van het weer en de planttijd zullen de eerste aardbeien een keer rijp worden en moeten ze worden geplukt.  De lekkerste aardbeien eet je, als je ze pas plukt als ze helemaal rood gekleurd zijn. Na het plukken kleuren ze nog wel verder door, maar veel lekkerder worden ze dan niet meer. Vogels weten dat ook, dus houd er rekening mee dat er met een extra dagje wachten met de pluk, ook extra vogels op de loer liggen. Wacht je té lang dan kunnen aardbeien ook overrijp worden en gaat de smaak er niet meer op vooruit, maar op achteruit.

Op de foto: planten van Elsanta die in de laatste week van maart zijn geplant en de eerste week van juni rijp zijn.