carola4

Smaakbeleving, Sfeer en Emotie

Door Carola Hereijgers

Niet direct de eerste woorden die me te binnen schieten bij het doen van de wekelijkse boodschappen. Het is een wekelijks terugkomend ritueel. En toch merk ik dat het aan het veranderen is. We worden bewuster van wat we eten, we willen meer genieten van die belangrijke levensbehoefte.

Als ik bewust zoek naar producten waarop staat waar het vandaan komt, zijn die er steeds meer. Niet alleen land van herkomst, maar ook wie het geproduceerd heeft. Even op internet zoeken en vaak vind ik van alles over de teler en zijn bedrijf. Zeg nou zelf, het is fijn om uitleg te kunnen geven over de fles wijn die we serveren. Maar als we dan óók nog het verhaal kunnen vertellen over de groentes of het fruit, is het plaatje pas echt compleet. We beleven de smaak veel meer.

Winkelen bij de teler
Gaan we nog een stapje verder, het winkelen bij telers zelf. Boerderijwinkels, kraampjes aan de weg, automaten, we zien het steeds vaker. Mijn favoriet is de boerderijwinkel. Direct kopen van de boer, ik kan van alles vragen en reken maar dat de trotse telers graag vertellen over hun producten. Mijn man en ik hebben zelf ook een seizoenswinkel met daarnaast een aardbeienautomaat. Het is genieten, echt waar. Mijn klanten willen weten hoe een product geteeld wordt. Ze willen zien waar de aardbeien groeien en hoe het toch kan dat het seizoen zo lang is tegenwoordig. En natuurlijk mag iedereen rondkijken en zien waar hun zomerkoninkjes groeien.

In het vroege voorjaar telen we asperges, die hier in West Brabant van oudsher al verkocht worden vanuit de ijskoude waterbak zodat ze niet uitdrogen. Vooral klanten van “boven de rivieren” kijken soms hun ogen uit als ze zien hoe de koningin der groente groeit en gepresenteerd word. Als ikzelf mijn inkopen doe bij bijvoorbeeld een tomatenteler of kaasboerderij uit de omgeving, kan ik echt thuiskomen met iets extra’s. Met een verwennerij voor het hele gezin. Ik vertel het verhaal erbij en we “proeven” de soms ambachtelijke sfeer.

Zelfgeteelde producten
Waar we het meest van genieten is zelfgeteelde producten. En dat is nou juist wat de studenten van de aardbeienacademie ook beleven. Wijzelf telen naast fruitbomen, bessenstruiken en groenten, de Hollandse aardbei. Weliswaar beroepsmatig, in groten getale, maar daarom niet met minder passie. In het vroege voorjaar, de allereerste rode vruchten, is ieder jaar weer een feest. Frank (mijn aardbeienteler) houd ze angstvallig verborgen voor iedereen, zodat die eerste rode schatten zeker niet te vroeg geplukt worden. Als hij vindt dat de tijd rijp is, worden we verrast met ieder onze eigen eerste aardbei van het seizoen. Dit zal vast herkenbaar zijn voor iedereen die in zijn eigen tuin of op balkon een aardbeienplant heeft. De plant wordt gekoesterd en verzorgd. En als beloning mogen we dan de vruchten plukken.

Degenen die in 2011 al student waren aan de aardbeienacademie, hoef ik waarschijnlijk niet te vertellen dat de eerste eigen oogst boven alles gaat. Dan is niet belangrijk hoe de aardbei eruit ziet, of het een grote is of een kleine. Waar het om gaat is dat de oogst, de heerlijke beloning is van twee maanden intensieve zorg. Ik hou van die emotie, het gevoel van luxe, als we beloond worden met heerlijke eigen geteelde aardbeien.

Geniet van de kleine dingen!

Carola Hereijgers
www.hereijgersaardbeien.nl
Lepelstraat / gem. Bergen op Zoom