cactorum

Teelttip 14: Schimmels

Er bereiken me soms berichten dat er hier en daar een hele plant ineens slap gaat hangen. Het gaat dan meestal om de schimmelziekte Phytophtora cactorum, verwant aan de aardappelziekte. De enige remedie hiertegen is om aangetaste planten zo snel mogelijk te verwijderen, want het is een besmettelijke schimmel.

doorsnedeAangetaste planten zijn niet meer te redden, zeker niet als er al binnen enkele weken van geplukt moet worden. Phytophtora sporen zijn vrijwel overal in de lucht aanwezig en een wondje aan de plant kan dan voor infectie zorgen. Wondjes kunnen ontstaan bij het planten, bij het afplukken van oud blad en zelfs op het moment dat er een nieuwe wortel aan de plant komt.

omvalphytophthoraAltijd een vervelend moment, zeker als de planten mooi staan te groeien en dan ineens omvallen. Een plant blijft levend materiaal, dus helaas, ook gevoelig voor van alles.Er is wel verschil in gevoeligheid tussen de rassen. Daarom kun je het beste niet op 1 ras gokken, maar verschillende rassen planten. Het ene schimmeljaar is ook het andere niet.

Als de uitgroeiende vruchten niet snel goed kunnen opdrogen, dan kan er ook vruchtrot gaan ontstaan. Als je in de vollegrond teelt is het zaak om tijdig wat grof stro tussen de planten te strooien. Wees daar dan niet te zuinig mee. Doe het voordat de trossen met aardbeitjes al op de grond liggen. Behalve dat de vruchten dan sneller opdrogen blijven ze ook schoon van opgespetterde grond.