afgeknipt

Teelttip 20: De oogst is eraf, wat nu?

Van de ‘gewone’ aardbeirassen is de oogst na een week of vier wel zo’n beetje klaar. Van doordragende rassen kan wel 3 maanden lang geplukt worden, maar per keer pluk je dan wel minder. Het beste kun je na de oogst de uitlopers en het oude blad eraf snijden.

Als je de hartblaadjes maar laat staan, zoals op de foto. De hartblaadjes zijn de nieuwe blaadjes die nog in opgevouwen toestand net uit het hart van de plant komen. Door het oude blad en eventueel onkruid goed te verwijderen ben je meteen ook een hoop eventueel ongedierte en schimmeldruk kwijt.  Het bruinige krullende blad wat er na de oogst vaak op staat is meestal aangetast door meeldauw. Dat remt de groei wel, maar de planten gaan er niet dood aan. Na het verwijderen van alle blad en onkruid kan het beste een beetje worden bijgemest met 2 Osmocote pillen per plant of wat vloeibare kamerplantenmeststof. Binnen enkele weken heb je dan weer mooi fris blad.

Verder is het dan tot de winter een kwestie van af en toe water geven en de uitlopers eraf houden. Wanneer de nachtvorsten weer beginnen te komen moet je de planten een beetje beschermen met een laagje folie. Zeker als de planten in potten of bakken staan zijn ze extra vorstgevoelig.