planten_aardbeienacademie2 (1)

Teelttip 23: Planten verzorgen in de herfst

Al het nieuwe blad wat er na 1 september aangegroeid is kun je er het beste aan laten zitten. In de maanden september en oktober worden de meeste nieuwe bloemknoppen al aangelegd waar volgend jaar de aardbeien aan gaan komen. Als het weer een beetje meezit gaat dat proces ook in november nog door.

Het gebeurt allemaal in het binnenste van de plant, dus je ziet er van buitenaf niks aan. Het blad aan de plant is nodig om dit proces van bloemaanleg zo goed mogelijk te laten verlopen. De uitlopers kun je er het beste wel vanaf halen, zodat de plant al zijn energie in de aanleg van bloemknoppen kan steken. Verder is de herfst een kwestie van de planten niet uit te laten drogen.

Echt veel water, zoals in de vruchtdragende periode hebben ze echter nu niet meer nodig. Over het algemeen zal het met ziekten en plagen vanaf half september wel meevallen al kan een aantasting door de schimmelziekte phytophthora nog voor een verrassing zorgen. Die zullen het dan helaas niet overleven.

Plant voor de zekerheid dan ook verschillende rassen om niet het risico te lopen dat al je planten ziek worden. De planten moeten in elk geval ook niet met hun voetjes in het water kunnen komen te staan. Het risico op een aantasting door deze schimmelziekte is dan een heel stuk kleiner.