afdekken_metgaatjesfolie

Teelttip 26: Vorst

De eerste nachtvorsten zijn alweer geweest, maar die hebben nog geen problemen opgeleverd voor je aardbeienplanten. Voor de zekerheid raad ik je echter toch aan om alvast wat afdekmateriaal te zoeken voor het geval het echt gaat vriezen. Aardbeienplanten kunnen best wat graadjes vorst hebben, maar het beroerde van vorst is dat de planten uitdrogen. Laat al het blad wat nu aan de planten zit lekker zitten tot het voorjaar. Dat helpt al een beetje.

Teel je de planten gewoon in de grond dan volstaat een dun laagje folie al. Liefst wel folie met gaatjes, zodat het water erdoor kan en teveel aan vocht kan verdampen als de zon schijnt. Als het lange tijd nat en mistig is onder de folie kunnen de planten last krijgen van schimmels.

afdekken_metdekbedAls je de aardbeienplanten in potten, bakken of kratten hebt staan, zorg er dan voor dat je iets bij de hand hebt om ook de potten en dergelijke in te wikkelen. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat dat is, maar noppenfolie is wel ideaal dan. Bladeren, stro of een oude deken kunnen natuurlijk ook. Zorg er wel voor dat de planten niet verstopt blijven zitten als de vorst weer weg is. Ook dan liggen schimmels op de loer. De beste bescherming tegen vorstschade is trouwens gewoon sneeuw. Maar die moet dan natuurlijk wel uit de lucht komen vallen als het nodig is.