{% if r.userkey %} {% endif %} {% if r.userkey %} {% endif %}

Hartelijk dank voor je voorinschrijving op de nieuwsbrief.
Speciaal voor jou een persoonlijke link om je direct in te schrijven voor de academie:
http://aardbeienacademie.nl/inschrijven/{{r.userkey}}

Geef deze persoonlijke link niet aan anderen!

Wil je anderen wijzen op deze nieuwsbrief stuur ze dan naar http://aardbeienacademie.nl/nieuwsbrief

Inhoud

Aardbeienacademie start op zaterdag 2 april!

De lekkerste smaakaardbeien van Nederland binnen ieders bereik

Kan ik dat ook?

Wat dat kost—en vooral: wat dat opbrengt

Aardbeienacademie start op zaterdag 2 april!

Geen beter begin dan spijkers met koppen: mijn nieuwe aardbeienproject de Aardbeienacademie gaat op 2 april van start. Dan is het de bedoeling dat alle aankomende aardbeienacademici bij elkaar komen in Oirschot om hun plantjes af te halen. Natuurlijk wordt dat geen kwestie van inpakken en weer wegwezen: we gaan er een gezellige middag van maken met koffie, iets lekkers en volop aardbeienpraat.

Inschrijven voor de Aardbeienacademie? Dat kan via de website: www.aardbeienacademie.nl/inschrijven. Maar lees eerst nog even rustig verder over wat de Aardbeienacademie is, wat inschrijving je gaat kosten en vooral: wat voor opbrengst je ervan kunt verwachten.

Kan ik dat ook?

Het antwoord op deze vraag is voor vrijwel iedereen gelukkig: ja, jij kunt dat ook. Een tuin hoef je er om te beginnen niet voor te hebben. Een terras of zelfs een klein balkonnetje is al genoeg. Als de plantjes maar buiten staan (met het oog op de bestuiving door de bijtjes) en liefst wat zon krijgen, zullen ze je belonen met een rijke oogst aan aardbeien. De allerlekkerste van Nederland, omdat je ze zelf teelt en zelf volrijp van de plant plukt.

De lekkerste smaakaardbeien van Nederland binnen ieders bereik

Ik heb in de tien jaar sinds ik besloot de doorsnee aardbei aan de wilgen te hangen en me te concentreren op het telen van écht lekkere aardbeien—smaakaardbeien dus—heel wat ontdekt over de weg tussen teler en consument. Daarbij was één ding in elk geval duidelijk: de weg van mijn teelgrond naar jouw woning was elke keer weer de bottleneck. Dáár werden die lekkere aardbeien opgehouden, en dat zorgde ervoor dat ze weliswaar lekkerder waren dan de aardbeien die de meeste supers in de schappen hebben, maar toch niet zo lekker als ze eigenlijk wel konden zijn. Want de laatste dagen aan de plant zijn voor de aardbei de allerbelangrijkste. Dan ontwikkelt hij de meeste suikers en gaat hij zo verrukkelijk zoet smaken.

Dat brengt mij tot de stelling dat de ideale afstand tussen teelt en consumptie in feite een meter of tien is. Tien meter: dat zorgt ervoor dat je de aardbei sappig en volrijp kunt eten. Dat is een aardbeienbelevenis zonder weerga. En ik kan het weten, want ik eet ze zelf zo al tientallen jaren!

Eén en één optellen was niet moeilijk. In plaats van mijn favoriete zomerfruit te vervoeren van mijn plantjes in Oirschot naar jouw keuken, breng ik de plantjes zelf naar vlak bij je keukendeur. En ik ga jou via www.aardbeienacademie.nl laten zien hoe straks aan die plantjes de heerlijkste aardbeien groeien. In woord, foto en film. Met voor jou de mogelijkheid om vragen te stellen—zowel aan mij als aan andere academici—en om onder elkaar ervaringen en tips uit te wisselen. Ik stel me zo voor dat ik daar zelf ook nog best iets van zou kunnen opsteken.

Natuurlijk is dit concept, behalve een garantie voor de állerlekkerste aardbeien, ook nog eens bij uitstek duurzaam en milieuvriendelijk. Aardbeien uit eigen tuin of van eigen balkon betekent 0,0 foodmiles. Nog een extra reden buiten die fantastische smaak waarom dit concept helemaal van deze tijd is.

Wat dat kost—en vooral: wat dat opbrengt

De kosten voor deelname aan de aardbeienacademie zijn vooral afhankelijk van het aantal plantjes waarmee je aan het telen wilt gaan. Elke aardbeienplant (in het eerste academiejaar zijn die allemaal van het "gemakkelijke" ras Elsanta) is goed voor twee zomers aardbeien oogsten, in totaal voor ca. 1 kg. Daarvan oogst je ongeveer éénderde in het eerste jaar en tweederde in het tweede.

Met hoeveel aardbeienplantjes je gaat beginnen, is dus afhankelijk van je zin in aardbeien en uiteraard ook van de hoeveelheid ruimte die je ter beschikking hebt. Ik bied pakketten aan van 5, 10, 20, 30 en 40. De prijzen voor elk pakket staan in het inschrijfformulier.

Daarnaast heb je wat teelaarde nodig en geschikte potten of bakken, waarmee ik je allemaal ga helpen. En uiteraard moeten je aardbeien bemest worden, iets waarvan ik je ook alle geheimen ga leren. Je zult zien: het is allemaal absoluut niet moeilijk. Maar wel héél leuk. Met van de zomer een beloning die je moet proeven om je ze voor te kunnen stellen. Heb je er óók al zo'n zin in? Ik wel!

Tot de volgende nieuwsbrief.
Groeten van Jan!

Logo Jan Robben

Je wilt de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik dan uitschrijven.