{% if r.userkey %} {% endif %}

Twaalfde nieuwsbrief, 21 maart 2012 | Een project van Jan Robben

Opening Academisch Aardbeienjaar 2012

Zaterdag 31 maart van 11.00 tot 16.00 uur

De feestelijke opening van het Academisch Aardbeienjaar 2012 nadert met rasse schreden. In Nieuwsbrief 11 heb je het programma al kunnen zien. Ontzettend blij en trots ben ik dat Angélique Schmeinck de officiële openingshandeling wil komen verrichten. Maar Angélique komt meer doen! Ze zal een presentatie geven over de Smaakvrienden van de aardbei, die ze dan ook weer onderverdeelt in boezemvrienden en spannende vrienden. Als je er deze dag bij bent maak je echt een primeur mee, want alles wat Angélique over de Smaakvrienden van de aardbei komt vertellen komt later dit jaar in haar nieuwe boek Smaakvrienden Fruit.

En of dat al niet genoeg is. aan de hand van het verhaal van deze meesterkok kun je op 31 maart ook zelf aan de slag om je eigen aardbei-smaakvriendjes te ontdekken.

Kookdiva en kookboekenauteur Larisse is er ook . Zij gaat binnenkort in samenwerking met de Aardbeienacademie culinaire aardbeienworkshops organiseren en ik heb al mogen voorproeven....mmm!. Larisse maakt op deze feestelijke dag heerlijke aardbeiengerechtjes om te proeven. Een ervan is zelfs een combinatie van aardbeien met varkenshaas. De varkenshaas wordt gratis ter beschikking gesteld door Peter Kolster van OK Vlees. In ruil daarvoor heeft hij gevraagd om een bijdrage te vragen voor het Nationaal Epilepsiefonds. Uiteraard zullen we dat ook doen.

Kunstenares Meike Schapink komt alvast een voorproefje laten zien van het evenement 'Ezels tussen de Aardbeien' wat op 12 mei op het hoofdkwartier van de Aardbeienacademie gaat plaatsvinden.

De Hartendames die een nieuwe aardbeienact gaan presenteren, de Oirschotse ondernemers met topproducten, Gerrit Jan Groothedde met zijn onovertroffen Margarita-ijs en de zangeressen Anika en Steffie maken het feest compleet.

O, en ik ben er zelf ook….ik zal af en toe wat plantdemonstraties geven en je persoonlijk adviseren over alles wat met aardbeien te maken heeft Ik verwelkom ook jou graag op 31 maart!

P.S. Parkeren kun je op 31 maart bij Partycentrum De Stapperij, Spoordonkseweg 80, 5688 KE Oirschot . Vanaf daar word je per huifkar naar de aardbeienacademie gebracht en later weer terug (ritje van 5 minuten).

Gedicht

Het begin van de lente lijkt me een mooie gelegenheid om dit gedicht in deze Nieuwsbrief te plaatsen. Ik kreeg het toegestuurd door schrijver Paul Asselbergs zelf.

De Verliefde Aardbei

't Was op 'n dag in mei,
de lucht was hemelsblauw,
dat jij heel zacht tegen me zei:
"M'n schat, ik hou van jou".

Ik wist echt niet hoe ik 't had,
was danig uit m'n doen.
Nooit eerder noemde jij mij "schat”.
Ik was nog veel te groen.

Toen kuste jij mij op m'n mond,
ik moest er flink van blozen.
Jouw rode wangen, zo mooi rond
waren zachter dan frambozen.

Ik had het heel erg naar m'n zin
met jou als Zomerkoning.
Jij vroeg mij als een Koningin.
We vierden onze kroning.

Het liefst was ik met jou alleen
om lekker lang te vrijen.
Met al die pottenkijkers om ons heen
lukt dat niet goed daar bij je.

Maar opeens gebeurde er wat.
Ik hoorde jouw wenen
en voor ik 't in de gaten had
was jij ineens verdwenen.

Tóch begrijp ik 't niet goed,
dat dat plukken zo maar mag.
Waarom nou, want we zijn toch zoet.
Pluk gewoon de dag!

Locatie:
Hoofdkwartier Aardbeienacademie
Boterwijksestraat 15
5688 HX Oirschot
Entree is gratis

Plantmateriaal en potgrond

Zoals je weet kun je via de Campuswinkel aardbeiplanten bestellen en worden ze desgewenst opgestuurd. Op 31 maart kun je de planten die je besteld hebt ook direct meenemen. Ook zijn er dan planten van enkele rassen doordragende aardbeien beschikbaar die we pas vanaf begin april op de website hebben staan. Ze moeten eerst nog een beetje groeien. Ruim 15 rassen aardbeien staan er dan tot je beschikking. Potgrond met daarin de langzaam vrijkomende meststof Osmocote is eveneens verkrijgbaar op deze dag. Potgrond sturen we niet per post op, vanwege de hoge verzendkosten.

Actie grote planten

Ik heb een flink aantal grote potten met daarin 4 aardbeiplanten staan, van de rassen Elianny en Elsanta. Van deze planten heb ik zelf vorig jaar al mooie en lekkere aardbeien geoogst, dus het zijn planten met ervaring. Ik bied deze potten op 31 maart en daarna nog zolang de voorraad strekt aan voor €7,- per stuk, of €12 per 2 potten met 4 planten erin. Je hoeft ze alleen water te geven. De mest zit er al in. In juni kun je ze plukken. Heel simpel dus. Deze grote potten kunnen niet per post verzonden worden.

TIP

Van 5 april tot 7 oktober 2012 is de Floriade in Venlo het grootste evenement van Nederland. Ook de aardbeien zijn daar vertegenwoordigd. We hebben daar maar liefst 24 verschillende rassen aardbeien geplant die gedurende de hele Floriade te zien zijn. In de weken 17 en 26 zal Jan Robben daar samen met o.a. Larisse de bezoekers gaan verleiden met de heerlijkste aardbeiengerechtjes. Jullie zijn ook daar welkom!

Tot de volgende nieuwsbrief.
Groeten van Jan!

Logo Jan Robben

Je wilt de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik dan uitschrijven.

Bord tuin Bord tuin