{% if r.userkey %} {% endif %}

Dertiende nieuwsbrief, 12 juni 2012 | Een project van Jan Robben

Oogst in volle gang

Ananas aardbeien Inmiddels is het alweer bijna half juni. De meeste van jullie zijn druk aan het oogsten als het goed is. Bij een flink aantal mensen zijn ook de planten van vorig jaar goed de winter doorgekomen. Anderen hebben wat pech gehad. Meer dan 20 graden vorst is ook extreem geweest. Als de planten dan in potten staan en niet goed, met pot en al afgedekt zijn geweest hebben de planten veel te lijden gehad. De planten die dit voorjaar geplant zijn doen het vrijwel overal goed als ik de vele berichten moet geloven. Tja, de vogels hebben dat ook gezien en zijn er als de kippen bij om een aardbeitje mee te pikken, maar hou er rekening mee dat de natuur het zo geregeld heeft dat er kapers op de kust zijn om de zaadjes te verspreiden. Aardbeien zijn rood omdat vogels ze dan goed kunnen vinden. En aardbeien zijn dik om de zaadjes de ruimte te kunnen geven om levensvatbaar te worden. Als je vogelnetten gaat spannen, gebruik dan liefst de blauwe netten. Daar blijven vogels niet zo snel inhaken, simpelweg omdat ze blauw beter zien dan zwart. Merels uit het net bevrijden is ook niet zo’n leuk werkje. Met het natte weer van de laatste tijd, weten slakken de aardbeien hier en daar ook goed te bereiken. Er is een simpele en doeltreffende oplossing voor. Strooi wat kippengrit rondom je planten en de slakken zullen geen trek meer hebben in aardbeien. Kippengrit haal je bij de dierenspeciaalzaak en het kost bijna niks.

Wanneer zijn aardbeien rijp?

Eves delight Aardbeien worden alléén rijp aan de plant. Pluk je de vruchten af als ze nog een wit randje hebben of een beetje licht van kleur zijn, dan worden ze misschien nog wel rood, maar niet meer rijp. De kunst is dus om ze aan de plant maximaal op smaak te laten komen. Mijn stelregel is om ze eerst rood te laten worden en dan voor de beste smaak nog een dag te laten hangen. Het risico zit er dan in dat ze voortijdig gevlogen zijn, maar er is ook niks lekkerder dan een aan de plant gerijpte aardbei die direct na het plukken opgegeten wordt. Ik kreeg laatst de vraag of aardbeien van de zon of van de warmte rijpen. Warmte heeft zeker invloed op de snelheid, maar als het te warm wordt kan het rijpen ook te snel gaan en worden de vruchten noodrijp. Dan zijn ze wel rood, maar ze smaken dan van geen kant en kunnen zelfs een beetje taai zijn. Ze groeien dan ook niet goed uit. Blad op de planten is daarom ook belangrijk. Aardbeien die in de felle zon hangen aan planten met weinig bladeren worden meestal niet echt lekker. Het blad zorgt voor een beetje beschutting. Blad zorgt er bovendien voor dat er een goed stofwisseling in de plant is. Zonder blad pluk je geen aardbeien. Meen je blad te moeten plukken, beperk je dan tot het gele of bruine blad. Laat het groene blad als het enigszins kan altijd aan de plant zitten. Het is de ‘fabriek’ van je aardbeien. Rijp worden is vooral een kwestie van even geduld hebben.
[foto eves_delight]

Nieuwe recepten

Recepten Op de website staan weer een paar nieuwe recepten met aardbeien. Ze zijn deze keer van de hand van Wim Winkel, culinair adviseur van de Horeca-groothandel Hanos. Zoals je zult zien zijn deze recepten min of meer voor gevorderden. Je kunt er ook onderdeeltjes uitpikken natuurlijk en voor je eigen inspiratie gebruiken. Ik geef je ook graag de kans om leuke recepten in te sturen. Dan kunnen ze eveneens een plaatsje krijgen op de website van de Aardbeienacademie. Wie durft de uitdaging aan?

Floriade

Misschien ben je er al geweest en anders is het zeker een aanrader. De Floriade in Venlo is volop aan de gang en ik ben er zelf ook vaak te vinden. Daarom ben ik ook een beetje laat met deze nieuwsbrief…. Bij het Huis van de Smaak staan nu 24 verschillende aardbeienrassen te groeien. De aardbeien krijgen geen kans om te rijpen, want ze worden er al afgeplukt zodra ze een rood blosje krijgen. Je ziet er wel grote verschillen in planten en gevoeligheid voor met name de meeldauw schimmel. Het teeltsysteem wat we daar gemaakt hebben is ook heel goed toe te passen in kleine tuintjes of op terrassen. Dat kost vrijwel niks en is met een beetje creativiteit snel gemaakt. In de week van 25 juni tot en met 1 juli ben ik er elke dag. Dan is er een aardbeienweek. Behalve dat er aardbeien en met liefde gemaakte aardbeiengerechtjes geproefd kunnen worden is de aardbeientuin te bewonderen. Ik ontvang je graag en geef je persoonlijk advies.

Blog

Wil je vaker iets lezen over aardbeien en de wereld van een aardbeienteler? Ik schrijf wekelijks een blog en die is hier te lezen: http://janrobben.blogspot.com

 

Tot de volgende nieuwsbrief.
Groeten van Jan!

Logo Jan Robben

Je wilt de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik dan uitschrijven.

Bord tuin Bord tuin