{% if r.userkey %} {% endif %}

20 maart 2011

Introductiedag 2 april

Het aftellen is begonnen. Over minder dan twee weken, op zaterdag 2 april, trappen we op mijn bedrijf in Oirschot feestelijk af met de Aardbeienacademie. Iedereen die aardbeiplantjes gereserveerd heeft, is dan welkom om ze op te halen. Liefst 75% van alle inschrijvers heeft aangegeven dat ook daadwerkelijk te komen doen. Dat belooft dus een gezellige boel: ik verwacht zo'n 400 mensen en dat zouden er nog wel meer kunnen worden. Familie en vrienden mag je ook gerust meebrengen, want het wordt echt een leuke dag. We openen tenslotte niet dagelijks de enige echte Aardbeienacademie.

Misschien hebben wij elkaar al eens ontmoet, maar mocht dat niet zo zijn, dan wil ik tijdens de introductiedag graag persoonlijk kennis met je maken. Ik ga die dag in elk geval alvast wat tips geven over hoe je de plantjes moet behandelen vanaf het moment dat je ze ontvangen hebt. Het belangrijkste in het begin is de manier waarop je ze plant, wat voor eisen er aan de grond gesteld worden en hoe je met water geven moet omgaan. Na 2 april gaan we de website steeds verder uitbouwen en zal steeds nieuwe informatie beschikbaar komen. Om goed te weten hoe jullie plantjes verzorgd moeten worden zal ik op hetzelfde moment dezelfde soort planten in de grond zetten.

Mocht je je plantjes nog niet betaald hebben, dan kan dat eventueel nog contant op 2 april. Het is voor mij echter een stuk makkelijker als dat al per overschrijving is gebeurd, dus ik zou het waarderen als je dat in voorkomend geval nog even wilde doen.
Als je plantjes gereserveerd hebt en bij de inschrijving hebt aangegeven dat je ze niet kunt komen ophalen, dan worden ze je op 31 maart a.s. toegestuurd.

2 april: een feestje!

Het programma duurt van 11.00 uur tot 16.00 uur, maar het is de bedoeling dat het vooral een informele in- en uitloopdag zal zijn. Omdat ons erf niet echt berekend is op honderden auto’s en de buurt waarschijnlijk ook niet zit te wachten op een verstopte Boterwijksestraat, hebben we voor dat probleem een ludieke oplossing bedacht: auto’s kunnen geparkeerd worden bij Partycentrum De Stapperij, Spoordonkseweg 80 in Oirschot. Dat is op 2 kilometer afstand van mijn aardbeienbedrijf. Van daaruit rijdt er vanaf 10.30 uur zo’n 3 tot 4 keer per uur een tractor met huifkar op en neer. Het laatste ritje richting de parkeerplaats is om 16.30 uur. Zo kunnen je planten en eventuele andere benodigdheden ook eenvoudig bij de auto komen.

Om 12.30 uur zal ik een “officieel” woordje tot alle aanwezigen richten (ik beloof het kort te houden) en samen met mede-initiatiefnemer Gerrit Jan Groothedde op passende wijze het startsein geven.

Er is verder die dag van alles te proeven en ook nog te kopen. Diverse leden van ondernemersvereniging Land van Oirschot hebben hun diensten aangeboden en zullen je laten proeven van het Oirschotse lekkers, wat dan uiteraard ook gekocht kan worden. Vanuit een spiksplinternieuwe presentatiewagen zijn er handgevouwen Brabants worstenbrood van Bakkerij Liebrand en broodjes met gebakken eieren van Heibloem die ook doosjes met heel verse eieren mee zullen brengen. Zij vertellen er ook graag over, hoe je bijvoorbeeld een vers van een oud ei kunt onderscheiden. Imker Tinus Kolsters staat er met honing en de honingdrank ‘mede’. Tinus kan trouwens urenlang praten over de bloemetjes en de bijtjes. Hij heeft zelfs beloofd om een bijenkast mee te brengen. Mijn tomaten telende buurman Geert Willem van de Schoot is er met versgeplukte tomaatjes, zo ongeveer de allereerste van zijn tomatenseizoen. Viskwekerij De Stroom komt in de loop van de dag met zelfgerookte meerval langs.

Brood om lekkers op te doen, wordt beschikbaar gesteld door Desem En Zo. Koffie en thee worden gratis geschonken en er kunnen fruitsappen gedronken worden van het streekproductenmerk Gijs. Ook zijn er proefverpakkingen van Volsmaakt en ik sta er zelf met mijn Strawberrytree met lekkere aardbeien die je kunt dippen in chocolade. Leuk is dat Willem & Drees op 2 april ook bij de introductiedag zullen zijn en dat Gimmepops fruitijsjes komt uitdelen, die onder meer gemaakt zijn van mijn smaakaardbeien.

En of dat al niet genoeg is heeft culinair journalist Gerrit Jan Groothedde, tevens medebedenker van de Aardbeienacademie, beloofd een optreden te verzorgen met zang en gitaar. Wie hem alleen kent van zijn stukjes over eten, kan hem nu van zijn muzikale kant leren kennen.

Aardbeiplanten en hulpmiddelen

Behalve je gereserveerde pakketje Elsanta aardbeiplanten dat klaar ligt om mee te nemen, is er voor de liefhebbers ook al een beperkt aantal plantjes van andere rassen beschikbaar. Dit zijn meest doordragende rassen, die vrucht beginnen te dragen als je met de Elsanta’s bent uitgeplukt.

Kom je naar Oirschot, dan kun je eventueel ook nog enkele planten uit je pakketje omruilen tegen een andere soort. Versturen van deze plantjes lukt helaas nog niet omdat ze daarvoor nog te kwetsbaar zijn. In de loop van de tijd ga ik het assortiment verder vergroten. Via de website is straks precies te zien wat er aangeboden wordt en wanneer. Niet alle soorten planten moeten op hetzelfde moment geplant worden en ook het kweken van de plantjes kost tijd.

Grond om de planten in te zetten is op 2 april hier ook verkrijgbaar. Het is dezelfde potgrond waar ik mijn eigen planten in zet. Hoe je ze moet verplanten laat ik natuurlijk gewoon even zien. Als potten kun je natuurlijk van alles gebruiken, maar voor wie wil heb ik hier wat verschillende soorten staan. Wie dus zelf geen geschikte potten heeft, kan bij mij uitkiezen. Als je zelf voor potgrond wilt zorgen en potten, dan kun je bij een tuincentrum het beste een niet al te fijne grondsoortsoort kiezen. Kies je pot ook niet te klein, want aardbeiplantenwortels houden wel van ruimte. Potgrond in grote potten is minder snel uitgedroogd, dat scheelt je een hoop geloop naar de kraan. Gewoon in de volle grond planten kan overigens net zo goed , als je die tenminste beschikbaar hebt en als die grond maar een beetje water doorlaat. Staan er regelmatig plassen op dan is de grond niet geschikt. Ik geef straks op de website ook tips voor de teelt van de aardbeien in de volle grond.

Plantenactie van Willem & Drees

Inmiddels zijn via een winkelactie van Willem & Drees al veel mensen in het bezit gekomen van één of meer aardbeiplantjes. Ook voor hen staan vanaf 2 april regelmatig tips op de website, maar om nu goed van start te kunnen gaan is het belangrijk dat de plantjes precies goed geplant worden. Dat houdt in dat ze niet dieper dan de wortelkluit in de grond gestopt worden. Al het groen dat aan het plantje zit, moet boven de grond blijven. Als je de plantjes goed aandrukt en daarna pas flink water geeft dan kan het bijna niet missen. De grond moet wel altijd vochtig gehouden worden. Niet kletsnat, dat is ook weer niet goed. Bemesten hoeft de eerste weken ook nog niet. Eigenlijk is dat tot 2 april alles wat je moet weten. Daarna kun je op de website alles volgen, in ieder geval in woord en beeld, maar als alles naar verwachting verloopt ook in film. Voor mij is dat overigens nieuw: filmpjes maken moet ik zelf nog even onder de knie krijgen. Voor mij is de Aardbeienacademie dus op een aantal punten ook een leerproces. Maar ik heb er alle vertrouwen in.

Tot de volgende nieuwsbrief.
Groeten van Jan!

Logo Jan Robben

Je wilt de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik dan uitschrijven.