{% if r.userkey %} {% endif %}

Vierde nieuwsbrief 2 mei 2011 | Een project van Jan Robben

Twitterstream

Inmiddels zijn de eerste 'studenten' al meer dan 3 weken aan het aardbeien telen. Aan de levendige stroom berichtjes die me voortdurend bereikt kan ik aflezen dat veel mensen er lol in hebben. De eerste contacten tussen de verschillende Aardbeienacademici zijn al aan het opbloeien. Via twitter en dan vooral via de hashtag #Aardbeienacademie is alles goed te volgen. Vele foto's, leuke opmerkingen en vragen zijn al de revue gepasseerd. Ik probeer op alle vragen zo snel en goed mogelijk een antwoord te geven. Wil je optimaal op de hoogte blijven dan is het raadzaam om de twitterstream op deze website te volgen. Door regelmatig door de tweets te scrollen lees je in enkele ogenblikken wat de actualiteiten zijn op de Aardbeienacademie.

Nu nieuw op de website

Op de website zijn nu weer 6 tips toegevoegd. Tip 7 tot en met tip 12 zijn nieuw. Ook is er een nieuwe gastcolumn te lezen. Deze keer is de column van collega aardbeienteler Marcel Dings, over 'de smaak van de aardbei'. Ben je trouwens geïnteresseerd in allerlei 'weetjes' over de aardbei? Kijk dan ook eens op www.hollandseaardbeien.nl. Enkele trotse aardbeientelers hebben zich, uiteraard samen met enthousiaste meedenkers- en -doeners over dit nieuwe initiatief ontfermd.

Bord tuin Bord tuin Bord tuin

Foto’s en vragen

Om een goed bestand op te kunnen bouwen van ervaringen van deelnemers aan de Aardbeienacademie zou ik het leuk vinden om regelmatig foto’s van je aardbeienteelt te krijgen. Die foto’s kan ik dan weer gebruiken om bepaalde teeltzaken goed uit te leggen en de voortgang van jullie teelt te beoordelen.

Voor mij als professional is het soms heel gewoon dat dingen zijn zoals ze zijn, maar door de ervaringen, vragen en ideeën van jullie zie ik dat het helemaal niet altijd zo gewoon is. Stel dus gerust veel vragen, het liefst via vraag@aardbeienacademie.nl. Ook de foto’s kun je naar dat e-mailadres sturen. We gaan voor wat betreft die foto’s nog een wedstrijd bedenken. Als jullie daar al ideeën over hebben, stuur me die dan ook maar.

Plannen website

We zitten nog in de beginfase van de Aardbeienacademie. Veel dingen moeten nog ontwikkeld en uitgevoerd worden. Gaandeweg komen we met hulp van jullie ideeën zeker stappen verder. De bedoeling is dat er over niet al te lange tijd een gebruiksvriendelijke webshop aan gekoppeld wordt, met een aanbod van meerdere soorten aardbeiplanten en hulpmiddelen.

Gedurende het jaar zal het aanbod verschillend zijn. In bijvoorbeeld augustus en september moet je een heel ander type aardbeiplant in de grond planten dan in het voorjaar. Tegen die tijd gaan we het daar natuurlijk over hebben. In het verschiet ligt ook nog een makkelijke manier om bij een collega aardbeienacademici in de keuken te kunnen kijken. Nu kun je dat al via twitter #Aardbeienacademie doen, maar straks kun je op een aardbeitje klikken op het plattegrondje en zie en lees je wie er bij hoort en hoe daar de aardbeien geteeld worden. Natuurlijk mag iedereen dan zelf beslissen of zijn of haar aardbeikunsten in de openbaarheid mogen komen.

Inmiddels heb ik ook een filmcamera waarmee ik lesmateriaal kan maken. Het filmen moet ik eerst nog wel even onder de knie zien te krijgen. Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen.

Aardbeienacademie in het land

Vanaf nu zal ik met de Aardbeienacademie ook regelmatig ergens in het land verschijnen. Natuurlijk heb ik dan aardbeiplanten bij me en wel in verschillende soorten en maten die er op dat moment zijn. In de maand mei zijn dat vooral doordragende aardbeisoorten, zoals Mara des Bois, Evie en Everest, maar ook planten van de frambozenaardbei heb ik dan beschikbaar.

Op 6 en 7 mei ben ik in Leiden bij de Hortus Botanicus. Daar is dan een plantenmarkt voor bijzondere planten. Ik geef uiteraard ook advies als ik er dan toch ben. Op 14 mei is de Aardbeienacademie de hele dag bij Intratuin in Zoetermeer. Op 21 en 22 mei ben ik in het Drentse Orvelte op de Tuin & Culinair Fair.

Tot de volgende nieuwsbrief.
Groeten van Jan!

Logo Jan Robben

Je wilt de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik dan uitschrijven.