{% if r.userkey %} {% endif %}

Zesde nieuwsbrief, 15 juli 2011 | Een project van Jan Robben

Lambada

Lambada’s oogsten in 2012?

Nu veel van de planten van de studenten van de Aardbeienacademie leeggeplukt zijn, is het alweer tijd om na te denken over wat we volgend jaar willen gaan oogsten. Veel mensen vragen zich af wat een aardbeienteler de rest van het jaar doet als de aardbeien zijn geplukt. Je bent er dus zo’n beetje het hele jaar mee bezig, want wil je volgend jaar eind mei Lambada aardbeien plukken, dan moet je nu onderhand maatregelen gaan nemen. Professionele telers willen allemaal de eerste week van augustus de nieuwe aanplant voor volgend jaar gereed hebben. Ik hoor je al denken: ’oeps, dan ben ik nog op vakantie’. Geeft niks hoor, want al die plantjes die je straks toch in de tuin wil hebben, worden nu door ons al opgekweekt in kleine kluitjes en later desnoods in grotere potten. Ze kunnen dus ook nog makkelijk in september bij je in de tuin geplant worden. Gewoon op je gemak de vakantie afwerken dus. Bijkomend voordeel is ook dat het vanaf eind augustus en in september niet meer zo’n heisa is met het water geven van de planten.

Nieuwe teelttips op de website!

Omdat veel planten van studenten van de Aardbeienacademie nu zijn leeggeplukt, is het zaak de planten goed te blijven verzorgen zodat ze ook het volgende seizoen een grote, nog grotere opbrengst kunnen gaan afleveren. Wil je binnenkort ook aan je eigen aardbeienteelt gaan beginnen, lees dan alle tips vanaf het begin alvast een keer op je gemak door. Als je er al een teeltseizoen op hebt zitten dan is het wellicht ook niet verkeerd om de tips nog eens de revue te laten passeren. Op die manier zal het telen van je eigen aardbeien je steeds meer makkelijker af gaan en kun je nog eens nadenken over wat je de volgende keer anders zou doen. Heb je goeie ideeën, deel ze dan gerust met mij en met andere studenten. Via een e-mail naar vraag@aardbeienacademie.nl kan dat of door te twitteren met de hashtag #aardbeienacademie.

Framboosaardbei

Een uitdijend rassenassortiment

Binnenkort zal de inschrijfpagina op de website er iets anders uit komen te zien. Er komt flink meer keus in het rassenaanbod. Waarschijnlijk is er keus uit 9 verschillende rassen, met zeer verschillende smaken en eigenaardigheden. Het zijn allemaal zogenaamde junidragers of kortedagrassen. Dat betekent dat je van die rassen enkele weken plukt, vergelijkbaar met de inmiddels vertrouwde Elsanta. Er zit wel iets verschil in plukperiode, dus door verschillende rassen te kiezen kun je de oogst over een week of zes uitsmeren. In het voorjaar voegen we nog een aantal doordragende rassen aan het assortiment toe. Dan kun je zelfs je eigen aardbeien oogsten tot de herfst invalt. Voor doordragende soorten is het niet zinvol om die al in de nazomer te planten. Junidragers die al in de nazomer geplant worden kunnen zich dan voor de winter al goed ontwikkelen, met een stevig wortelgestel. Daardoor hebben ze in het voorjaar veel kracht om een grote hoeveelheid aardbeien van goeie kwaliteit groot te brengen. Als je de mogelijkheid hebt, zou ik ze zeker in de nazomer al planten. De bedoeling is dat we over enkele weken planten beschikbaar hebben van de rassen Lambada, Korona, Honeoye, Flair, Darselect, Elsanta, Rumba, Florence en Frau Mieze Schindler (framboosaardbei). De beschrijvingen met zeker ook de gevoeligheden zullen dan ook op de website te vinden zijn.

AishaAardbeien

Student Frederiek had een missie

Het verhaal van Frederiek, student aan de Aardbeienacademie:

Begin april kwam ik in de timeline van twittervriendin AishaHunkar de aardbeienteler Jan Robben tegen, en zag dat hij met een aardbeienacademie was gestart. Het leek mij heel leuk om zelf mijn aardbeien te kweken en vol enthousiasme bestelde ik plantjes bij Jan en bedacht daarbij dat ik mijn smaakaardbeien de AishaAardbeien zou noemen. Aisha (langdurig ernstig ziek waarvan het laatste jaar volledig op bed) hield van aardbeien en zo kon ik op mijn manier Aisha blij maken. Ik vertelde Aisha van mijn plan en ze werd wild enthousiast! Ze stelde zich voor dat wanneer zij, samen met haar dochter Kiara haar nieuwe appartement zou betrekken, wij (Jan Robben en ik) op de housewarmingparty zouden komen met een Strawberrytree met de AishaAardbeien! De gedachte daaraan maakte haar blij en mij ook.

Vanaf dag 1 heb ik de plantjes liefdevol verzorgd en vond dit een prachtig iets om voor Aisha te doen. Ik hield haar op de hoogte door foto’s op mijn blog te plaatsen en ze zag dat mijn plantjes goed hun best deden en weelderig gingen bloeien. Maar Aisha werd dag na dag zieker en werd opgenomen in het ziekenhuis waar ze 28 april jl. op 42-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van schildklierkanker. Haar strijd was bewonderenswaardig! Haar lichaam gaf het op! Ik was verslagen en verdrietig. Tijdens de herdenkingsplechtigheid werden de AishaAardbeien genoemd en ik beloofde dat de Strawberrytree er zou komen. Iedere dag zag ik hoe mijn #AishaAardbeienplantjes groter werden. Ik koesterde ze en vond ook troost bij de plantjes. Ik bleef foto’s op mijn blog plaatsen en liet mijn volgers meegenieten van het groeiproces.

De AishaAardbeien werden 23 juni jl. aangeboden aan haar zus Aldith Hunkar. Zij genoot met volle teugen van de aardbeien die op de mooie Strawberrytree lagen. Het is een bijeenkomst met een dubbel gevoel geworden! Het grote gemis van Aisha was er, maar we voelden haar #goodvibes .. zelfs zo goed dat Aldith Hunkar gebeld werd door de alarmcentrale met de mededeling dat in Aisha's huis het alarm af ging. Het was loos alarm maar ik koester de gedachte dat Aisha nog even van zich heeft laten horen. Ik zal de rest van mijn leven aardbeien associëren met Aisha Hunkar. De aardbei is voor mij een smaakvolle krachtige bloemenvrucht die mij altijd zal herinneren aan de kracht en het doorzettingsvermogen van Aisha…..

28 juni 2011 Frederiek

Tot de volgende nieuwsbrief.
Groeten van Jan!

Logo Jan Robben

Je wilt de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik dan uitschrijven.

Bord tuin Bord tuin Bord tuin